Reisinformatie Gardameer

Binnenkort gaat u op vakantie naar het Gardameer in Italië. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie in 'la bella Italia'!

Onderweg
Tol, milieusticker, tanken

De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen (strade a pedaggio). De actuele toltarieven vindt u hier: https://www.autostrade.it/en/pedaggio. Betalen kan contant of met creditcard (tolpoortje Carte) of soms met bankpas, zonder pincode. U kunt ook een tolbadge kopen, deze is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Dit kan o.a. bij de VAB. Lukt het betalen niet? Dan gaat de tolpoort toch open, u krijgt een ticket en dient achteraf te betalen bij bv een bemande tolpoort verderop of online.

In veel Italiaanse steden is een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels zijn ingewikkeld en verschillen per stad. Er is geen milieusticker zoals in andere landen. Een milieuzone wordt aangegeven met een bord zona trafico limitato. Er gelden hoge boetes. Het beste parkeert u buiten de zone en gaat u met het OV of te voet verder. 

Tip: Bij de VAB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Actuele brandstofprijzen en benzinestations: https://www.autostrade.it/en/aree-di-servizio1
Tanken aan de snelweg is altijd een stuk duurder dan langs gewone wegen. Bij de zelfbedieningspompen (fai da te/self service) liggen de prijzen het laagst.

Italië heeft zijn laadpalennetwerk flink verbeterd. Langs snelwegen en in dorpen en steden vindt u altijd wel een laadpaal. Laadpunten onderweg zijn te vinden op deze routeplanner: https://abetterrouteplanner.com/ of chargemap.com .

Het is verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Het Belgische rijbewijs is geldig in Italië, De bestuurder moet vaak minimaal 21 jaar zijn en ten minste 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd.

Er zijn diverse routes naar het Gardameer:
Route 1 (via Zwitserland) - kortste route, maar vaak druk bij de Gotthard-tunnel
via Zwitserland (Basel) - Gotthard-tunnel - Chiasso - Milaan - Brescia

Route 2 (via München-Oostenrijk):
München – Brennerpas - Bozen

Route 3 (via de Fernpas-Oostenrijk om drukte rond München te ontwijken):
Innsbruck – Brennerpas - Bozen

De belangrijkste verkeersregels in Italië vindt u hier. In 2024 is Zwarte Zaterdag op 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus.

Eten en drinken
Shoppen en uit eten

Liefhebbers van shoppen kunnen bij het Gardameer hun hart ophalen. Van goedkope slippers en namaak t-shirts op de weekmarkt tot exclusieve boetieks van Versace, Gucci, Armani en Prada – je vindt het hier allemaal!

Iedere dag van de week is er op verschillende plaatsen langs het Gardameer markt. De weekmarkten met veel groenten en fruit zijn over het algemeen in de ochtend tot 13.00 uur. Desenzano heeft op dinsdag de grootste weekmarkt. In de stadjes kunt u tot laat in de avond slenteren langs leuke boetiekjes en winkeltjes met kleding, kunst, handwerk, souvenirs en veel leer, van goedkoop tot heel duur.

Duurdere design-winkels en boetieks met de allerlaatste mode zijn vooral te vinden in Desenzano, Salo en Riva del Garda. En vindt u bij het Gardameer niet genoeg van uw gading, dan kunt u altijd nog naar Milaan!

La Grande Mela is een groot winkelcentrum bij Lugugnano di Sona, langs de weg tussen Peschiera del Garda en Verona. Met wel 120 winkels, 8 vakhandels en – op de derde verdieping – een bioscoop met 8 zalen, bowlingbanen en een hal met videospellen kun je hier wel even vooruit als het een dagje slecht weer is bij het Gardameer. 

Il Leone is een prachtig winkelcentrum bij Lonato, ten zuiden van Desenzano. Ruim 110 winkels en een grote supermarkt zorgen voor een breed aanbod. Het winkelcentrum is iedere dag van de week geopend. van 9.00 tot 22.00 uur.

Het Grand’Affi Shopping Center met meer dan 80 winkels ligt aan de oostkant van het Gardameer ter hoogte van Bardolino op circa 2,5 km afstand van het Gardameer.  

Bekende supermarkten zijn Esselunga, Ipercoop, Eurospin en Conad, maar aan het Gardameer vindt u ook de Lidl en de Aldi,  o.a. in Peschiera-del-Garda, Lazise en Moniga-del-Garda.

Het kraanwater in Italië kan over het algemeen veilig worden gedronken. Als er bij een kraan het opschrift Acqua non potabile  (geen drinkwater) staat, kunt u beter flessenwater drinken. 

Gaat u op de camping uit eten, dan kunt u vaak al vroeg terecht, ook op Belgische tijden. Gaat u buiten de camping naar een restaurant, dan vindt u veel leuke restaurantjes in bijvoorbeeld Peschiera, Bardolino, Lazise, Moniga-del-Garda en Desenzano. Uit eten gaan is over het algemeen iets goedkoper dan in België. Kijk ook even op de menukaart of de rekening: staat er Serviziodan is de fooi al inbegrepen. Coperto is het bedrag wat het restaurant berekent voor het gebruik van servies, tafellinnen, bestek etc. en heeft niets te maken met fooi. 

Gezondheid
Zorgeloos op vakantie

De Italiaanse gezondheidszorg is van goede kwaliteit. 

De Europese zorgpas (EHIC - European Health Insurance Card) geeft recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Italië. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vindt u op de achterkant van de zorgpas van uw zorgverzekeraar of in hun app. 

In de apotheek kunt u terecht voor allerlei genees- en zelfzorgmiddelen. De Italiaanse artsen zijn altijd heel scheutig met het verstrekken van geneesmiddelen.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

In Italië gelden op dit moment geen COVID-19 maatregelen meer. Ook is het niet nodig om vaccinaties te halen.


Weer en klimaat
Het weer aan het Gardameer

De lente aan het Gardameer begint in maart. De zon laat zich wat vaker zien en de kracht van de zon neemt voelbaar toe. Het aantal dagen met regen neemt echter ook toe in de lente. In april wordt vaak al de eerste zomerse dag geregistreerd (minstens 25 graden Celsius), anders gebeurt dit in de eerste helft van mei wel. Sommige plekken aan het Gardameer zijn iets koeler in de lente, zoals het in het noorden gelegen Riva del Garda.

Vanaf juni neemt de neerslag ineens flink af. De kans op een regenachtige dag of een flinke (onweers)bui blijft bestaan, maar het heerlijke weer krijgt de overhand. De zomer is begonnen en die houdt tot in september aan. De temperatuur ligt overdag tussen de 25 en 30 graden, soms nog iets hoger. Het meer en de zwembaden zijn inmiddels ook aangenaam genoeg om in te zwemmen. Het buitenleven draait op volle toeren en de stranden aan het meer zijn druk bezocht. Houd er rekening mee dat ook in de zomer er altijd een dag of een periode kan zijn waarin het weer net wat minder is. Flinke onweersbuien kunnen ook voorkomen, zelfs in de topmaanden juli en augustus. 

  • Als er aan het Gardameer regen valt in de zomer gaat dit vrijwel altijd gepaard met onweer, dat soms zeer heftig kan zijn.

Vanaf eind september neemt de kans op minder aangenaam weer toe. De temperatuur daalt in redelijke stappen en de campings stromen langzaam aan leeg. In oktober is het seizoen ver over. Vooral ’s avonds merk je dat de warmte grotendeels verdwenen is en dat het herfst is. ’s Avonds buiten eten vereist nu vrijwel altijd een verwarming en/of een dikke trui. 

Taal en betalen
Buone vacanze!

Met Google translate komt u natuurlijk een heel eind, maar het is ook leuk om wat zinnetjes te kennen. We helpen u een beetje op weg:

GoedemorgenBuongiorno(bwon-dzjor-noo)
GoedenavondBuonasera(bwo-na-se-ra)
Tot ziensArrivederci/Ciao(a·ree·vuh·duh·chee/tsjau)
HalloSalve/Ciao(sal-veh/tsjau)
Hoe gaat het met je?Come stai(koo-me staj)
GoedSto bene(sto be-ne)
AlstublieftPrego/Per favore(pree-go/per-favo-re)
DankjewelGrazie(gratsie-ee)
SorryScusi/scusa(sku-zie/skoe-za/skoe-sa-te)
Excuseer mijScusami(sku-sa-mi)
JaSi(sie)
NeeNo(no)
Help!Aiuta!(aij-uu-ta) 
GisterenIeri(je-rie)
VandaagOggi(o-dzji-e)
MorgenDomani(do-maa-nie)
SupermarktSupermercato(super-mer-kaa-to)
IngangL’entrata(le en-tra-ta)
UitgangL’uscita(le oe-sjie-ta)
OpenAperto(a-per-to)
GeslotenChiuso(kjoe-zo)
LinksSinistra(sie-nis-tra)
RechtsDestra(des-tra)
StopFerma!(fer-ma)
StrandSpiaggia(spiad-dzja)
Hoeveel kost het? Quanta costa?(kwan-ta kos-ta)
Ik vind het te duur È troppo costoso (per me)(e trop-po kos-to-so per me)
Ik wil graag..Vorrei..(vo-rei)
Nee, dat wil ik nietNo, non voglio(no, non- vo-lji-o)
Spreek je Engels?Parla inglese?(par-la ien-glee-zee)
Ik heb het niet begrepenNon ho capito(non ho ka-pie-to)
Waar is het toilet?Dov’è il bagno?(do-vè iel-ban-joo)
Mag ik wat vragen? Posso chiedere qualcosa?(pos-so kje-de-re kwal-kosa)


In Italië betaalt u, net als in België, met de euro. Het prijsniveau ligt gemiddeld iets lager dan in België. U kunt bijna overal met uw gewone pinpas of met een creditcard betalen. Er zijn in Italië meer geldautomaten dan in België. Let op: geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. 


Overige nuttige info
Goed om te weten
  • Als u naar het Gardameer reist, heeft u een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig waarmee u zich kunt identificeren. U heeft deze niet nodig om de grens over te steken.
  • De stopcontacten in uw accommodatie zijn in Italië hetzelfde als in België
  • Belangrijke feestdagen in Italië:
1e Paasdag
Pasqua
31 maart
2e Paasdag
Lunedì dell'Angelo
1 april
BevrijdingsdagGiorno della Liberazione
25 april
Dag van de arbeidFesta del Lavoro
1 mei
Dag van de RepubliekFesta della Repubblica
2 juni 
Maria HemelvaartFerragosto
15 augustus
Allerheiligen
Ognissanti
1 november


  • Italië is een hondvriendelijk land, alle rassen zijn toegestaan, maar ze dienen in elk geval 15 weken oud te zijn. In openbare gelegenheden dient uw hond aangelijnd en gemuilkorfd te zijn. Voor uw hond of kat heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De verplichte chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (mag op dezelfde dag). Meer informatie vindt u hier
  • Italië en België liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil en ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
  • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s). Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer uw kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist. 
  • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon.

Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.

10 toeristische uitstapjes aan het Gardameer

Peschiera-del-Garda

Peschiera del Garda is een levendig en druk bezocht vestingstadje (10.000 inwoners) aan de zuidkant van het Gardameer. Peschiera heeft een gezellig centrum met pleintjes, terrasjes, romantische doorkijkjes, veel bloemen, winkeltjes en restaurants. Bij de haven is altijd wat te zien en de Canale, een zijarm van de Mincio, is erg mooi.  

Monte Baldo

In Malcesine ligt het beginpunt van de kabelbaan naar de Monte Baldo. Op heldere dagen heeft u uitzicht over het uitgestrekte meer en de Alpen, Dolomieten en Povlakte!  De cabines van de kabelbaan draaien 360 graden om hun as. Op de Monte Baldo kunt u wandelen, afdelen met de fiets of paragliden.

Canevaworld

Canevaworld bij Lazise is een groot amusementspark met twee themaparken: Movieland en Aquapark. Verder zijn er drie themarestaurants. Het ligt tussen de badplaatsen Lazise en Peschiera del Garda, niet ver van het populaire attractiepark Gardaland. 

Bootje huren

Hoe kunt u beter het Gardameer verkennen dan vanaf het water? Huur een bootje bij een van de vele bootverhuurders. Een vaarbewijs is niet nodig voor de kleinere boten. Dus neem uw picknick mee, duik in het water, vaar naar een strandje of bezoek een dorpje aan de overkant van het meer.

Parco Grotta Cascata Varone

Aan de noordkant van het Gardameer, bij de plaatsjes Torbole en Riva del Garda ligt Parco Grotta Cascata Varone. Een grot waarin een waterval naar beneden stort. Een leuk uitje, ook voor kinderen, Iets verder ligt het ijskoude, kraakheldere meertje Lago di Tenno. Dit meer, met smeltwater uit de bergen, is een van de meest heldere zoetwater meren in Italië,

Gardaland

Gardaland is een attractiepark bij Castelnuovo del Garda, aan de oostkant van het Gardameer. Het is het grootste en populairste attractiepark in Italië, met meer dan 40 attracties, spectaculaire achtbanen, waterattracties en spetterende shows in verschillende themalanden.

Sirmione

Het stadje Sirmione ligt aan de zuidkant van het Gardameer en is een van de mooiste stadjes aan het meer. Bij aankomst valt het kasteel Rocca Scaligera uit de 13e eeuw gelijk op. Vanaf hier heeft u mooi uitzicht op het schiereiland en het meer.

Lazise

Lazise is een sfeervol stadje, gelegen tussen Bardolino en Peschiera, aan de oostkant van het Gardameer. Lazise heeft een middeleeuws karakter, een groot deel van de oude stadsmuur is bewaard gebleven, inclusief kantelen en torens. Daarnaast zijn er veel kleine winkeltjes en een  gezellige boulevard met restaurants.

Opera in Verona

Vanaf half juni tot begin september is er bijna dagelijks een opvoering van een opera in de prachtige Arena van Verona. Een geweldig spektakel! Beroemde opera’s met gigantische decors en massa-scenes, samen met 25.000 toeschouwers op de tribunes van dit oude amfitheater van Verona zorgen voor een ongekende belevenis!

Borghetto sul Mincio

Vanaf Peschiera del Garda slingert zich een 43 km lang fietspad langs de rivier de Mincio naar de stad Mantova. Deze autovrije weg doorkruist het natuurpark Parco del Mincio. Tijdens de fietstocht komt u oude watermolens, mooie vissersplekken en uitnodigende terrasjes tegen. Stop voor de lunch in het schilderachtige plaatsje Borghetto sul Mincio.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.