Binnenkort gaat u op vakantie naar de Adriatische kust in Italië. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie in 'la bella Italia'!

Onderweg
Onderweg in Italië

Tol, milieusticker, tanken

De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen (strade a pedaggio). De actuele toltarieven vindt u hier: https://www.autostrade.it/en/pedaggio. Betalen kan contant of met creditcard (tolpoortje Carte) of soms met Nederlandse bankpas, zonder pincode. U kunt ook een tolbadge kopen, deze is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Dit kan o.a. bij de ANWB. Lukt het betalen niet? Dan gaat de tolpoort toch open, u krijgt een ticket en dient achteraf te betalen bij bv een bemande tolpoort verderop of online.

In veel Italiaanse steden is een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels zijn ingewikkeld en verschillen per stad. Er is geen milieusticker zoals in andere landen. Een milieuzone wordt aangegeven met een bord zona trafico limitato. Er gelden hoge boetes. Het beste parkeert u buiten de zone en gaat u met het OV of te voet verder. 

Tip: Bij de VAB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Actuele brandstofprijzen en benzinestations: https://www.autostrade.it/en/aree-di-servizio1
Tanken aan de snelweg is altijd een stuk duurder dan langs gewone wegen. Bij de zelfbedieningspompen (fai da te/self service) liggen de prijzen het laagst.

Italië heeft zijn laadpalen netwerk flink verbeterd. Laadpunten onderweg zijn te vinden op deze routeplanner: https://abetterrouteplanner.com/ of chargemap.com.

Het is verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Het Belgische rijbewijs is geldig in Italië, De bestuurder moet vaak minimaal 21 jaar zijn en ten minste 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd.

De kortste route naar Venetië en de Adriatische kust loopt via Luxemburg – Metz – Karlsruhe – Innsbruck – Brennerpas – Verona – Venetië of via Zwitserland om in het zuidelijke deel van de Adriatische kust te komen: Basel – Luzern – Gotthardtunnel – Belinzona – Chiasso/Como – Milaan – Bologna. 

De belangrijkste verkeersregels in Italië vindt u hier. In 2024 is Zwarte Zaterdag op 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus.

Shoppen en uit eten
Eten en drinken

Boodschappen en uit eten

Italië is het land van de heerlijke cappuccino’s, verse pizza’s en natuurlijk van bekende merken als Dolce & Gabanna. Een land met voor ieder wat wils, maar zeker ook een walhalla voor de echte modeliefhebbers! Want naast zonnen en een hapje eten, is dit een land met unieke boetieks en winkeltjes. Met name de Adriatische kust is een echte aanrader, en dan vooral plaatsjes als Rimini, Riccione en San Marino.

Venetië kent geen grote winkelcentra, zoals bijvoorbeeld in Milaan, Rome en Florence wel te vinden zijn. Wie echt zijn slag wil slaan, gaat dan naar Mestre, een voorstad van Venetië.  Hier zit een groot winkelcentrum met o.a. supermarkten en kledingwinkels.

Het kraanwater in Italië kan over het algemeen veilig worden gedronken. Als er bij een kraan het opschrift Acqua non potabile  (geen drinkwater) staat, kunt u beter flessenwater drinken. 

De bakkers en slagers gaan in Italië ergens tussen 07:00 en 08:00 open. Rond lunchtijd zijn ze enkele uren gesloten en vervolgens zijn ze tot ongeveer 19:00 open. Veel bakkers zijn ook op zondagochtend geopend. Op maandag zijn veel winkels dicht. De grote supermarkten zijn elke dag open, de hele dag en vaak ook tot 's avonds, Ze zijn vaak net buiten de steden te vinden, en naast levensmiddelen zijn er ook allerhande andere zaken te koop, van boeken tot wasmachines. Bekende supermarkten zijn Esselunga, Ipercoop, Eurospin en Conad, maar in Italië vindt u ook de Lidl en de Aldi. De prijzen liggen gemiddeld iets lager dan in België. Sigaretten en medicijnen (duur in Italië) zijn niet te koop in de supermarkt.

Gaat u op de camping uit eten, dan kunt u vaak al vroeg terecht. Gaat u buiten de camping naar een restaurant, houdt er dan rekening mee dat er voor 20.00 uur vaak nog niemand zit. Uit eten gaan is goedkoper dan in België. U heeft al een eenvoudig 3-gangenmenu voor rond de € 20,-. Kijk ook even op de menukaart of de rekening: staat er Serviziodan is de fooi al inbegrepen. Coperto is het bedrag wat het restaurant berekent voor het gebruik van servies, tafellinnen, bestek etc. en heeft niets te maken met fooi.

Gezondheid
Covid en zorg

Zorgeloos op vakantie

De Italiaanse gezondheidszorg is van goede kwaliteit. 

De Europese zorgpas (EHIC - European Health Insurance Card) geeft recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Italië. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vindt u op de achterkant van de zorgpas van uw zorgverzekeraar of in hun app. 

In de apotheek kunt u terecht voor allerlei genees- en zelfzorgmiddelen. De Italiaanse artsen zijn altijd heel scheutig met het verstrekken van geneesmiddelen.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

In Italië gelden op dit moment geen COVID-19 maatregelen meer. Ook is het niet nodig om vaccinaties te halen.


Weer en klimaat
Weer en klimaat Adriatische kust

Het weer aan de Adriatische kust

Italië is een groot land met grote geografische verschillen. Daardoor zijn er diverse klimaten.

  • Het klimaat van de Adriatische kust wordt gekenmerkt door warme zomers en milde winters. In de zomer ligt de temperatuur rond de 27 graden Celsius. De winters zijn mild. Het vriest er nauwelijks. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond de 9 graden Celsius. In dit gebied valt minder regen als in de rest van Italië. De beste periode om de Adriatische kust te bezoeken is in mei, juni, september of oktober. Dan is de temperatuur het meest aangenaam. De zomermaanden kunnen heet zijn, maar aan het strand waait altijd wel een verkoelend briesje.
Taal en betalen
Taal en betalen in Italië

Buone vacanze!

Met Google translate komt u natuurlijk een heel eind, maar het is ook leuk om wat zinnetjes te kennen. We helpen u een beetje op weg:

GoedemorgenBuongiorno(bwon-dzjor-noo)
GoedenavondBuonasera(bwo-na-se-ra)
Tot ziensArrivederci/Ciao(a·ree·vuh·duh·chee/tsjau)
HalloSalve/Ciao(sal-veh/tsjau)
Hoe gaat het met je?Come stai(koo-me staj)
GoedSto bene(sto be-ne)
AlstublieftPrego/Per favore(pree-go/per-favo-re)
DankjewelGrazie(gratsie-ee)
SorryScusi/scusa(sku-zie/skoe-za/skoe-sa-te)
Excuseer mijScusami(sku-sa-mi)
JaSi(sie)
NeeNo(no)
Help!Aiuta!(aij-uu-ta) 
GisterenIeri(je-rie)
VandaagOggi(o-dzji-e)
MorgenDomani(do-maa-nie)
SupermarktSupermercato(super-mer-kaa-to)
IngangL’entrata(le en-tra-ta)
UitgangL’uscita(le oe-sjie-ta)
OpenAperto(a-per-to)
GeslotenChiuso(kjoe-zo)
LinksSinistra(sie-nis-tra)
RechtsDestra(des-tra)
StopFerma!(fer-ma)
StrandSpiaggia(spiad-dzja)
Hoeveel kost het? Quanta costa?(kwan-ta kos-ta)
Ik vind het te duur È troppo costoso (per me)(e trop-po kos-to-so per me)
Ik wil graag..Vorrei..(vo-rei)
Nee, dat wil ik nietNo, non voglio(no, non- vo-lji-o)
Spreek je Engels?Parla inglese?(par-la ien-glee-zee)
Ik heb het niet begrepenNon ho capito(non ho ka-pie-to)
Waar is het toilet?Dov’è il bagno?(do-vè iel-ban-joo)
Mag ik wat vragen? Posso chiedere qualcosa?(pos-so kje-de-re kwal-kosa)


In Italië betaalt u, net als in Nederland, met de euro. Het prijsniveau ligt gemiddeld iets lager dan in Nederland. U kunt bijna overal met uw gewone pinpas of met een creditcard betalen. Er zijn in Italië meer geldautomaten dan in Nederland. Let op: geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. 


Overige nuttige info
Overige nuttige info Italië

Goed om te weten

  • Als u naar Italië reist, heeft u een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig waarmee u zich kunt identificeren. U heeft deze niet nodig om de grens over te steken.
  • De stopcontacten in uw accommodatie zijn in Italië hetzelfde als in België
  • Belangrijke feestdagen in Italië:
1e Paasdag
Pasqua
31 maart
2e Paasdag
Lunedì dell'Angelo
1 april
BevrijdingsdagGiorno della Liberazione
25 april
Dag van de arbeidFesta del Lavoro
1 mei
Dag van de RepubliekFesta della Repubblica
2 juni 
Maria HemelvaartFerragosto
15 augustus
Allerheiligen
Ognissanti
1 november


  • Italië is een hondvriendelijk land, alle rassen zijn toegestaan, maar ze dienen in elk geval 15 weken oud te zijn. In openbare gelegenheden dient uw hond aangelijnd en gemuilkorfd te zijn. Voor uw hond of kat heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De verplichte chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (mag op dezelfde dag). Meer informatie vindt u hier
  • Italië en België liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil en ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
  • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer uw kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist. 
  • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon.

Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.

10 toeristische bezienswaardigheden aan de Adriatische kust

Venetië
Venetië

De meest sprookjesachtige stad van heel Italië, met honderden bruggen en bruggetjes, het klotsende water, de kleurrijke huizen.  Bezoek het San Marco-plein en het Dogepaleis, de eilanden Burano, Murano en Torcello, het Guggenheim-museum en de Rialtobrug.

Italia in Miniatura
Italia in Miniatura

In dit park staan 273 miniaturen van bekende Italiaanse en Europese gebouwen. Daarnaast is het Grand Canal van Venetie nagemaakt op een schaal van 1:5. Naast de miniatuurwereld heeft Italia in Miniatura andere attracties, zoals de rondvaart door Venetie met bootjes, en diverse shows.

Palmanova
Palmanova

Vestingstadje stadje in het noorden van de Adriatische kust, in de vorm van een ster. Het stadje staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Pizza eten bij pizzeria Brian
Pizza eten bij pizzeria Brian

Pizzeria in de buurt van Eraclea Mare die meerdere prijzen heeft gewonnen en in 2016 zelfs wereldkampioen pizza bakken is geworden. Probeer bij grote trek de pizza Calzone!

Rimini
Rimini

Rimini is de belangrijkste badplaats in Emilia-Romagna en ligt aan de Adriatische Zee. Tevens is het de drukste en meest bekende badplaats van Italië. Rimini heeft meer dan 15km aan zandstrand. Bekend als uitgaansplek voor de jeugd, maar Rimini heeft ook een prachtig historisch centrum.

Chioggia
Chioggia

Chioggia wordt ook wel la piccola Venezia (klein Venetië) genoemd. Hier vindt u, net als in Venetië, veel bruggen, boten en kleurrijke huizen, maar het is er een stuk rustiger. In het aangrenzende plaatsje Sottomarina ligt een fijn strand.

Waterparken
Waterparken

Aan de Adriatische kust zijn diverse waterparken te vinden. Van noord naar zuid zijn dit bijvoorbeeld:

Aquafollie (Caorle)
Caribe bay (Aqualandia Jesolo)
Atlantica Cesenatico (Cesenatico)
Mirabeach (Rimini)
Aquafan (Riccione)

Po Delta National Park
Po Delta National Park

Het Po Delta National park is een nationaal park van 54km². De rivier Po, de grootste van Italië, verdeelt de uitgestrekte vlaktes van Noord-Italië door middel van tal van kleinere riviertjes in moerasland, kleine eilanden en meertjes, waar veel vogels broeden. Ideaal dus om bijzondere dieren te spotten en of van de natuur te genieten. Het park kan op de fiets, te voet of met een boot verkend worden.

Lido di Jesolo
Lido di Jesolo

De bruisende badplaats Lido di Jesolo is een paradijs voor shoppers met z'n 12 km lange winkelstraat achter de boulevard die weer aan een prachtig breed zandstrand ligt. Hier vindt u talloze winkels, van luxueuze Italiaanse modezaken en charmante boetiekjes tot gezellige souvenierswinkeltjes. En natuurlijk ontbreken de Italiaanse ijssalons niet!

Padova
Padova

Padova, of Padua in het Nederlands, is een van de leukste steden van Italië, met een autovrij middeleeuws centrum, pleintjes en terrassen. In deze studentenstad vindt u de oudste botanische tuin van Europa, deze staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.